De Mooiste en Beste stranden van Schouwen-Duiveland en Tips
1 July 2025

In dit artikel ontdek je de mooiste stranden van Schouwen-Duiveland. Als je de kustlijn van Schouwen-Duiveland bezoekt, betreed je een serene natuur met een schilderachtig decor. Deze ongerepte kusten bieden prachtige stranden die je boeien met hun ongeëvenaarde schoonheid. 

Op deze pagina presenteren we een zorgvuldig geselecteerde selectie van de mooiste stranden van Schouwen-Duiveland. Elk met hun unieke charme en allure. Ook leggen we hieronder uit waar je de beste plekjes vindt. Als laatste, krijg je inspiratie en uitleg waarom dit bij de top van Zeeland hoort.

Waarom het Schouwen-Duiveland strand bij de beste hoort

Laten we direct met de onderbouwing van deze top stranden beginnen, want je krijgt geen standaard lijstje voorgeschoteld. Dit zijn de beste stranden van Schouwen-Duiveland, omdat ze een Blauwe Vlag hebben gekregen. Dit is een internationale onderscheiding voor de meest schone, veilige en duurzame stukjes kustlijn. Al sinds 1987 krijgt Schouwen-Duiveland deze onderscheiding.


Daarnaast heeft elk van deze stranden zijn eigen kenmerken. Denk aan verschillende wateractiviteiten, wandelingen of juist het eten & drinken en zo dichtbij mogelijk parkeren. Daarom ben ik ervan overtuigd dat één van deze opties je favoriet is.

De mooiste stranden van Schouwen-Duiveland

We hebben de kustlijn opgedeeld in 5 regio's, zodat je eenvoudig de juiste kant op kan gaan. Ontdek per plek de eigenschappen, facaliteiten en mogelijkheden voor het perfecte dagje strand of om de vakantie compleet te maken.

1. Stranden bij Nieuw-Haamstede voor de rustzoeker

Het strand van Burgh-Haamstede is een rustig en ongerept stuk kust. Het bevindt zich temidden van prachtige stuifduinen en weelderig groen. Het ongerepte en natuurlijke landschap biedt een perfect toevluchtsoord voor ontspanning. Dit strand is ideaal voor fervente wandelaars en natuurliefhebbers die de aangrenzende natuurgebieden willen verkennen. Zo zie je hier bijvoorbeeld nog wel eens enkele damherten.


Kenmerken van het strand bij Nieuw-haamstede:

  • Type: natuurstrand
  • +/- 10 minuten lopen van de auto naar het strand.
  • Ideaal voor een wandelroute dwars door de duinen
  • Slechts één strandpaviljoen
  • Één van de rustigste stranden

Hieronder willen we duidelijk de verschillende strandopgangen aangeven. De blauwe lijnen zijn betonnen paden vanaf de weg naar het strand door de duinen. De rode lijn is een onverhard (zand) pad om de duinen te doorkruisen.Vanaf 't Oude Vuur verder naar beneden (richting Domeinen 3) bevindt zich trouwens een naaktstrand.



Wandelroute vanaf de strandweg bij Nieuw-Haamstede

Meestal beginnen we bij het Middenpad. Vervolgens lopen we de rode lijn richting het Vuurtorenpad. Dan een stuk over het strand tot aan het Verklikkerpad. Als laatste vanaf hier via de rode lijn weer naar het Middenpad. Dit is iets langer dan een uur lopen zonder pauze. Start van het Verklikkerpad om te parkeren.




Waarom heet het Verklikkerpad en Verklikkerduinen?

De naam Verklikkerpad en Verklikkerduinen zijn ontstaan omdat het water bij vloed mensen weleens insluit. Bij eb is het zand namelijk heel uitgestrekt en mensen lopen graag bij het water. Vervolgens heeft men tijdens vloed niet altijd door dat het water zich ook al begeeft tussen hen en de duinen. Op borden wordt duidelijk aangegeven tot hoe ver het water komt bij vloed, dus ga met een gerust hart wandelen op dit Schouwen-Duiveland strand.

2. Strand van Renesse voor de hele familie

Wil je heerlijk ontspannen met verschillende strandtenten in de buurt en dicht bij het strand parkeren? Geniet dan van het strand van Renesse (of optie 3 en 4 hieronder).


Kenmerken van het Renesse strand:

  • Type: familiestrand en natuurstrand
  • Zowel levendige als rustige stranden
  • 1 tot 3 minuten lopen van de auto naar het strand.
  • Veel strandpaviljoens
  • Ideaal voor een wandelroute dwars door de duinen


Hieronder ontdek je de verschillende soorten Renesse stranden en waar je het beste kan parkeren.

Jan van Renesseweg

De populairste keuze van Renesse is de Jan van Renesseweg. Hier zijn alle voorzieningen, zoals een openbaar toilet en strandwacht. Ook is de opgang rolstoelvriendelijk. Verder tref je hier meerdere strandpaviljoens en kan je eenvoudig parkeren op de gelijknamige parkeerplaats bij de opgang (dit is de locatie op Google Maps). Dit kost wel enkele euro's per uur. Om gratis te parkeren, kies je het transferium bij het centrum en neem je (in het hoogseizoen) kosteloos de bus naar het strand.

't Klokje en het Watergat

Aan beide kanten van Jan van Renesseweg tref je 't Klokje (ten noorden) en Watergat (ten zuiden), waarvan de laatste het rustigst is. Ook hier zijn paviljoens, toiletten en parkeerplaatsen (niet gratis in het hoogseizoen). Beide stranden zijn populair onder vakantiegangers die op de nabijgelegen campings en vakantieparken overnachten. Vanaf 't Klokje kan je ook een stukje lopen (1 km) naar het begin van de Brouwsersdam. Klik op de naam hierboven om de locatie in Google Maps te openen.

3. Mooiste strand van Westenschouwen

Dit wordt het strand van Burgh-Haamstede genoemd. De strandopgang bevindt zich aan een rotonde met veel parkeergelegenheid en diverse strandtenten. Dit is de locatie op Google Maps. Een heerlijk strand met alle voorzieningen.


Persoonlijk vind ik dit een geweldig strand, omdat het gecombineerd kan worden met de Boswachterij Westenschouwen. Dit is het grootste bos van Zeeland. Bij strand optie 5 gaan we verder in op deze mogelijkheid.


Iets verderop, richting de Oosterschelde stormvloedkering, is een strand dat ideaal is om met de hond te wandelen in de zomer. Dit bevindt zich voorbij de punt van Westenschouwen.


Kenmerken:

  • Type: familiestrand en natuurstrand
  • +/- 2 minuten lopen van de auto naar het strand.
  • Ideaal voor een wandelroute in combinatie met het bos
  • Meerdere strandpaviljoens
  • Ideaal voor met een hond

4. De Brouwsersdam voor watersport en relaxen

De Brouwersdam heeft elke waterliefhebber iets te bieden. Of je nu graag een dagje op het strand wilt relaxen of de actie wilt opzoeken. Zo zijn er veel verschillende strandtenten op de Brouwersdam. Het beste kan je aan het begin of aan het einde van deze dam zijn om te zwemmen. Halverwege de Brouwersdam heb je een groot breed strand met onder andere strandtent Natural High. Dit is minder geschikt om te zwemmen, want het water blijft lang ondiep. Ook zijn hier veel watersporters en bijvoorbeeld buggyen op het strand. Halverwege


Leuk bijkomend voordeel is dat het gratis parkeren is op de Brouwersdam. Er zijn ook plekken dat je naast de auto of camper kan zitten en kan genieten van de Noordzee. Goed om te weten is dat je hier niet mag overnachten met een camper.


Zeehonden spotten op de Brouwersdam doe je bij de Brouwerspuisluis. Als deze open staat, liggen al snel 7 zeehonden in het water te wachten op de vis die hier (duizelig) doorheen spoelt. Dit is de locatie op Google Maps, want je rijdt er zo voorbij.


Kenmerken Brouwersdam:

  • Ideaal voor watersporters
  • Gratis parkeren
  • Parkeren aan de kustlijn
  • Veel strandtenten
  • Zeehonden spotten bij de sluis

5. Domeinen 2 bij Burgh-Haamstede

Wil je niet de hele dag op het strand liggen en vind je het fijn om het te combineren met een schitterende wandeling? Bezoek dan Domeinen 2 in Burgh-Haamstede. Hiervoor parkeren we meestal bij parkeerplaats Het Groene Duin (locatie op maps). Vanaf hier loop je in zo'n 45 minuten door de Zeepeduinen en Meeuwenduinen naar de kustlijn. Hierbij ligt ook een heerlijk honden losloop gebied. Voor het strand van Domeinen 2 kan je ook parkeren bij de Boswachterij (zie hiervoor optie 3). Dit strand is dus ideaal voor een natuurwandeling en minder geschikt als familiestrand.


Kenmerken Domeinen 2:

  • Type: natuurstrand
  • Prachtige zandduinen (door verstuiving van wind)
  • Mooie wandelroutes
  • 45 minuten lopen naar de kustlijn
  • Geen strandtent op de eindbestemming
1 July 2025
In dit artikel kijken we naar de dichtstbijzijnde strandjes van Zierikzee om te zwemmen. De kust bij Burgh-Haamstede en Renesse biedt natuurlijk de mooiste stranden van Schouwen-Duiveland . Dit is slechts 15 minuten rijden, maar is er meer dichter in de buurt? Zierikzee ligt aan de Oosterschelde, dus dit biedt diverse opties. Neem een eigen koelbox mee en geniet. 3 Strandjes bij Zierikzee om te zwemmen: Duikplaats Zuidbout Aan het einde van de Havenweg Langs de Zeeuwse windroute 1. Duikplaats Zuidbout / Hoek van Ouwerkerk Als je vanuit Zierikzee langs de Oosterschelde naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk rijdt, passeer je een strandje dat verscholen ligt achter de dijk. Dit heet de Hoek van Ouwerkerk. Hier kan je eenvoudig, gratis parkeren ( locatie op Google Maps ). Vervolgens kan je makkelijk je handdoekje uitrollen en een verfrissende duik nemen of met de hond lopen. Aan de andere kant van ‘de pier’ tref je weleens duikers die de Oosterschelde onder water verkennen. Vanaf de parkeerplaats zie je ook een klein bos met een meertje. Dit worden de kreken van Ouwerkerk genoemd. Hier start een wandelroute. Deze kreken zijn ontstaan door de watersnoodramp. Toen de dijken braken, is hier het water met hoge snelheid naar binnen gestroomd. Dit heeft een uniek natuurgebied gevormd. Bij het Watersnoodmuseum , zo’n 500 meter verderop, ontdek je meer over deze heftige gebeurtenis. 2. Aan het einde van de Havenweg Wil je gewoon even zwemmen op loopafstand van Zierikzee? De local gaat dan richting het Havenhoofd. Aan het einde van de Havenweg tref je een inham in het Havenkanaal. Hier bevindt zich een trappetje in het water en enkele bankjes in het gras. Dit is de locatie op Google Maps . 3. Zwemmen langs de Zeeuwse windroute Vanuit Zierikzee richting restaurant de Heerenkeet bevinden zich meerdere strandjes langs de Oosterschelde. Dit is ook geliefd door locals. Zeker als je de beschikking hebt over een fiets is dit zeker aan te raden. Bijvoorbeeld deze inham bij de Cauwers Inlaag heeft een klein strandje. Ook verderop aan het einde van de Boerenweg tref je een parkeerplaats met een strandje. De auto parkeer je dus aan de andere kant van de dijk. Verder zijn er langs de route meerdere trappetjes het water in om te zwemmen. Deze worden vaker gebruikt als duikersplaats. Wellicht dat deze stranden in de buurt van Zierikzee al geschikt zijn om even te zwemmen. Wil je een dagje naar het strand? Bekijk dan ook de mooiste stranden van Schouwen-Duiveland . 
1 July 2025
Welkom bij onze uitgebreide gids over Zeeuwse mosselen! Deze delicatessen zijn niet alleen een traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een belangrijk onderdeel van de Nederlandse culinaire cultuur. Zeeuwse mosselen staan bekend om hun smaak, versheid en kwaliteit. In dit artikel bespreken we wanneer deze mosselen het beste zijn, waar je ze kunt kopen. Laten we duiken in de wereld van Zeeuwse mosselen! Wanneer zijn Zeeuwse Mosselen het Beste? De 'R' -maanden Een van de belangrijkste dingen om te weten over Zeeuwse mosselen is wanneer ze op hun best zijn. Traditioneel zegt men dat mosselen het beste gegeten worden in de 'R'-maanden: van september tot april. Dit zijn de maanden met een 'R' in de naam en gelden als de koudere maanden waarin de mosselen op hun best zijn. Pro Tip: Koop je mosselen bij een vertrouwde visboer tijdens de R-maanden voor de beste kwaliteit en smaak. Verse mosselen zijn dicht en ruiken naar de zee. Zeeuwse Mossel Seizoen Het officiële Zeeuwse mosselseizoen begint echter meestal in juli en loopt door tot april. Dit betekent dat je ook in de zonnige zomermaanden kunt genieten van vers gevangen mosselen. Tijdens dit seizoen zijn de schelpen vers en goed gevuld, wat resulteert in een sublieme smaakervaring. Optimale Oogsttijd Hoewel je gedurende het hele seizoen van mosselen kunt genieten, is de beste oogsttijd vaak vlak na het einde van de zomer, meestal van september tot november. De mosselen zijn dan vol vlezige smaak, omdat ze zich hebben volgevreten tijdens de warme maanden. Pro Tip: Als je op zoek bent naar de meest smaakvolle mosselen, plan je bezoek dan in de herfstmaanden. Waar Zeeuwse Mosselen Kopen Lokale Visboeren Voor de meest verse Zeeuwse mosselen kun je terecht bij lokale visboeren in Zeeland en andere kustgebieden in Nederland. Deze visboeren krijgen vaak dezelfde dag nog hun voorraad binnen, wat garant staat voor optimaal verse mosselen. Persoonlijke tip: ben je op het eiland Schouwen-Duiveland? Ga dan in Bruinisse naar Mosselhandel Bout ! Hier kan je 24/7 terrecht bij de Mossel automaat en ze zijn echt fantastisch (lekker vlezig en zonder zand)! Supermarkten Veel supermarkten in Nederland, zoals Albert Heijn en Jumbo, bieden tijdens het mosselseizoen verse Zeeuwse mosselen aan. Ze zijn meestal al gereinigd en klaar voor gebruik, wat enorm tijd bespaart. Waar Zeeuwse Mosselen Eten Restaurants in Zeeland Een van de beste manieren om zeeuwse mosselen te ervaren is door ze te eten in een restaurant in Zeeland zelf. Veel eetgelegenheden, zoals 'De Mosselbank' in Yerseke, staan bekend om hun specialiteit in mosselen, vaak geserveerd met traditionele garneringen zoals friet en een frisse salade. Pro Tip: Bezoek Yerseke tijdens de Mosseldag in augustus om de ultieme mosselervaring te beleven. Strandpaviljoens Strandpaviljoens aan de Nederlandse kust bieden vaak Zeeuwse mosselen aan als onderdeel van hun menu. Niets is beter dan genieten van een heerlijk zeevruchtenmaal terwijl je de golven hoort breken op de achtergrond. Locaties in Domburg en Zoutelande zijn populair voor deze unieke ervaring. Mosselbierderijen Voor een meer authentieke ervaring kun je een bezoek brengen aan een mosselboerderij. Hier kun je niet alleen genieten van versbereide mosselen, maar ook meer leren over hoe ze worden gekweekt en geoogst. ‘Neeltje Jans’ biedt tours en proeverijen aan, wat een geweldige kans is om je culinaire avontuur te verrijken. Pro Tip: Maak een reservering bij populaire mosselboerderijen om teleurstelling te voorkomen, vooral tijdens het hoogseizoen. Conclusie Of je nu een foodlover, een toerist of gewoon nieuwsgierig bent, Zeeuwse mosselen bieden een onvergetelijke culinaire ervaring. Door te weten wanneer ze het beste zijn, waar je ze kunt kopen en waar je ze het beste kunt eten, kun je je bezoek aan Nederland verrijken. Vergeet niet de tips en pro-tips die we hebben gedeeld om ervoor te zorgen dat je altijd de best mogelijke mosselen krijgt. Eet smakelijk
1 July 2025
Zeeuwse oesters zijn een van de meest gewaardeerde delicatessen, zowel in Nederland als daarbuiten. Voor veel toeristen is het proeven van deze heerlijke schelpdieren een must-do bij een bezoek aan Zeeland. Maar hoe bereid en open je ze eigenlijk? Deze gids neemt je stap voor stap mee door het proces, zodat je van je volgende oesterervaring kunt genieten alsof je een echte pro bent! Wat zijn Zeeuwse Oesters? Oorsprong en Soorten Zeeuwse oesters komen uit de wateren rondom Zeeland, een provincie in het zuidwesten van Nederland. Er zijn twee prominente soorten: de platte Zeeuwse oester (Ostrea edulis) en de creuse, of wilde oester (Crassostrea gigas). De platte oester staat bekend om zijn ronde schelp en delicate smaak, terwijl de creuse een meer uitgesproken smaak heeft en langer is. Pro tip: Wanneer je kiest tussen de twee soorten, let op je voorkeur voor textuur en smaak. Platte oesters zijn meestal zachter en subtieler, terwijl creuses een stevigere bite hebben. Zeeuwse Platte Oester De Zeeuwse platte oester is vaak duurder en zeldzamer. Ze staat bekend om haar krachtige, zilte smaak en romige textuur. Pro tip: Probeer de Zeeuwse platte oester met een scheutje citroensap of een druppeltje vinaigrette om de natuurlijke smaken te accentueren. Zeeuwse Creuse Oester De Zeeuwse creuse is de meest voorkomende oester in Zeeland. Deze oesters zijn groter en hebben een mildere, zoetere smaak. Pro tip: Combineer de Zeeuwse creuse met een glas frisse Chardonnay; dit accentueert de subtiele, zoete smaak van de oester. Kweekgebieden Het milieu waarin oesters groeien beïnvloedt hun smaak aanzienlijk. De kweekgebieden in Zeeland variëren van de Oosterschelde tot het Grevelingenmeer. Oosterschelde De oesters uit de Oosterschelde zijn bekend om hun zuivere, zilte smaak. Ze groeien in een beschermd natuurgebied, wat bijdraagt aan hun unieke smaakprofiel. Pro tip: Bezoek de oesterbanken van de Oosterschelde tijdens een van de georganiseerde oestertochten voor een onvergetelijke ervaring. Grevelingenmeer Oesters uit het Grevelingenmeer hebben vaak een zoetere smaak door het brakwater waarin ze groeien. Dit maakt ze populair bij mensen die de voorkeur geven aan subtielere smaken. Pro tip: Combineer deze oesters met een lichte, fruitige witte wijn voor een perfecte smaakbeleving. Hoe Geniet Je van Zeeuwse Oesters? Nu je weet welke oesters je wilt proberen, is het tijd om te leren hoe je het meeste geniet van deze delicatesse. Hier zijn enkele tips om van jouw oesterervaring een succes te maken. Versheid Controleren Als je oesters koopt, is versheid cruciaal. Ze moeten een frisse zeeluchtgeur hebben en stevig aanvoelen. Vermijd oesters die open zijn of een sterke, onaangename geur hebben. Pro tip: Koop oesters het liefst direct bij een lokale visboer of op de markt om de versheid te garanderen. Serveren Oesters kunnen op verschillende manieren worden geserveerd, afhankelijk van je smaakvoorkeur. Ze kunnen rauw, gegrild of zelfs gebakken worden geserveerd. Pro tip: Serveer rauwe oesters op een bedje van ijs met een schijfje citroen, een klassieke vinaigrette, of zelfs een drupje tabasco voor een pittige kick. Voorbereiding van Zeeuwse Oesters Benodigdheden Voordat je begint met het openen van oesters, zorg ervoor dat je de juiste tools hebt. Je hebt een oestermes, een dikke handdoek of oesterhandschoenen en een stevige ondergrond nodig. Het oestermes is speciaal ontworpen voor het openen van schelpdieren en heeft een kort, dik lemmet. Pro tip: Gebruik voor extra veiligheid een oesterschal, een apparaat dat helpt om de oester stevig vast te houden tijdens het openen. Opslag en Versheid Oesters moeten altijd levend zijn voordat je ze opent. Bewaar ze in de koelkast, bedekt met een vochtige handdoek zodat ze niet uitdrogen. Vermijd het onderdompelen in water, aangezien dit dodelijk kan zijn voor oesters. Een verse oester sluit zijn schelp stevig en heeft een frisse geur van zee. Pro tip: Controleer altijd de houdbaarheidsdatum en vertrouw op je neus. Oesters met een onaangename geur of open schelpen die niet sluiten bij aanraking, moeten worden weggegooid. Het Openen van Zeeuwse Oesters Stapsgewijze Handleiding 1. Plaats de oester op een vlakke, stevige ondergrond met de platte kant naar boven. 2. Wikkel een dikke handdoek om de oester of gebruik een oesterhandschoen om je hand te beschermen. 3. Plaats het oestermes in de scharnierkant van de oester (aan de smallere kant). 4. Draai het mes voorzichtig heen en weer totdat je voelt dat het mes in de schelp gaat. 5. Draai het mes om het scharnier te breken en open de schelp. 6. Verwijder voorzichtig de bovenste schelp. 7. Snijd de oester los van de onderste schelp, maar laat deze in de schelp liggen voor het serveren. Pro tip: Oefen geduld en precisie. Haastige bewegingen kunnen resulteren in gebroken schelpen en verspilde oestersap. Het Serveren van Zeeuwse Oesters Klassieke Presentaties Traditioneel worden Zeeuwse oesters geserveerd op een bedje van ijs met een beetje citroen en een drupje tabasco of vinaigrette. De zuiverende smaak van de citroen vult de delicate ziltigheid van de oester perfect aan, terwijl de tabasco een pittige kick geeft. Pro tip: Serveersuggesties zoals verse dille of een kleine scheutje champagne kunnen je presentatie indrukwekkender maken voor speciale gelegenheden. Lokale Delicatessen In Zeeland worden oesters soms geserveerd met een beetje gemarineerde zeekraal of lamsoor, inheemse planten die de zoute smaak van de oester versterken. Andere lokale favorieten zijn een mignonettesaus gemaakt van azijn en sjalotjes, of zelfs een drupje frisse kruidenolie. Pro tip: Bezoek lokale markten of oesterbars voor innovatieve en authentieke manieren om je Zeeuwse oesters te serveren. Veel Voorkomende Fouten en Hoe Deze te Vermijden Gebroken Schelpen Een van de meest voorkomende fouten is te krachtig zijn bij het openen, wat resulteert in gebroken schelpen en schelpresten in de oester. Gebruik altijd een zachte, maar stevige beweging en een goed oestermes. Pro tip: Investeren in een kwaliteits-oestermes en oefenen op minder dure oesters kan je techniek verbeteren. Verlies van Oestervocht Oesters zijn het lekkerst als ze in hun eigen vocht worden geserveerd. Als je de oester onzorgvuldig opent, kan het vocht eruit lekken. Zorg ervoor dat je de oesters voorzichtig behandelt en het vocht behoudt. Pro tip: Open je oesters boven een kom om te voorkomen dat waardevol vocht verloren gaat. Je kunt het vocht later weer over de oester gieten. Conclusie Het bereiden en openen van Zeeuwse oesters kan aanvankelijk intimiderend lijken, maar met de juiste kennis en tools ben je al snel een expert. Door de soorten oesters te begrijpen en de juiste voorbereidingen te treffen, verzeker je jezelf van de allerbeste oesterervaring. Volg deze gids, wees geduldig en geniet van deze heerlijke lekkernij zoals de locals dat doen. Smakelijk!
Toon meer